C# Programlama Dilleri

C# ile Kolay ve Profesyonel Programlama

Dünyanın en kolay, en güçlü ve en popüler programlama dillerinden C# ile bilgisayar programlamayı öğrenin!

Bilgisayar programı yazmak çok kolaydır. Programlama öğrenirken İngilizce bilmek bir avantajdır ama şart değildir. Okuma/yazma bilen herkes hevesli olmak ve bu işe zaman ayırmak şartıyla bilgisayar programlayabilir. “Zaman ayırmak” diyorum çünkü hangi bilim, sanat, zanaat v.b. söz konusu olursa olsun öğrenmek, geliştirmek ve unutmamak için zaman ayırmanız gerekir. Farklı dillerin konuşulduğu ülke veya çevrelerde uzun süre kalan kişilerin ana dillerini konuşmakta zorlanmaları “zaman ayırma” konusunda ne kadar haklı olduğumu göstermektedir. Ayrılacak zamanın ne kadar olması gerektiğine gelince, bu sorunun cevabı sizin bu alanda ne kadar hızlı ilerlemek istediğinizle doğru orantılıdır.

“C# ile bilgisayar programlamayı öğrenmek istiyorum ve bu işe zaman ayıracağım.” diyorsanız buyurun başlayalım:

Delphi programlama dilinin yazılım dünyasında kral olduğu yıllardı. Beşiktaş/Çemberlitaş’taki lansman için davet edildiğimde doğruyu söylemek gerekirse C# (“sî şarp” şeklinde okunur) dilinden çok fazla şey beklemiyordum. Microsoft şirketinin yazılımla ilgili her alana el atma merakının sonuçlarından bir olduğunu düşünmüş, hatta bu düşüncemi Microsoft Türkiye genel müdürü ile de paylaşmıştım. Ancak bu sefer öyle olmadı; Microsoft şirketi yazılım dünyasındaki en iyi işlerinden birini yaptı ve hâlâ da yapmaya devam ediyor. Kardeşim kadar çok sevdiğim Doç.Dr. Barış Koçer’in (Allah gani gani rahmet etsin) desteğiyle ilk projemizi yazmaya başladık. Biz kendimizi geliştirdikçe C# da kendini geliştirdi ve günümüzün en kolay, en güçlü ve dolayısıyla en popüler programlama dillerinden biri hatta birincisi olmayı başardı.

C# Microsoft tarafından geliştirilen bir programlama dilidir. 2002 yılında ilk sürümü ile bilgisayar programlama dünyasına sunulmuştur.  Nesne tabanlı bir programlama dilidir. Komut yapısı C/C++ programlama dillerine çok benzemekle birlikte kullanımı onlardan çok daha kolaydır.

İlk sürümler .NET Framework üzerinde çalışacak şekilde tasarlanan C#’ın daha sonraki sürümleri gelişen yazılım teknolojilerine ayak uydurmuş ve bunun sonucu olarak pek çok farklı platforma yazılım üretebilecek hale gelmiştir.

Salt metin türü dosyalar ile çalışabilen herhangi bir metin editörü ile C# kodları yazılabilir. Yazılan kodlar daha sonra C# derleyicisi ile derlenip makine diline (.NET Framework için IL diline) çevrilip kullanılabilirler. Ancak Microsoft şirketi Visual Studio adında, ücretsiz sürümü de mevcut olan bir paket program sunmaktadır. Bu paket program içinde program kodlarını yazabileceğiniz gelişmiş bir metin editörü, kod hatalarını kolayca bulup düzeltebileceğiniz bir hata yakalayıcı (debugger), C# derleyicisi ve daha bir çok kolaylığı bir arada bulabilirsiniz. Bütün bu saydıklarımdan dolayı neredeyse tüm C# programcıları Visual Studio kullanırlar.

Visual Studio’nun bilgisayara nasıl yükleneceğini bir sonraki dersimizde anlatacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir